درمان ریزش موی سر
ریزش مو میتواند فقط در قسمت سر و یا سایر قسمتهای بدن خود را نشان دهد. ریزش موی سر میتواند نتیجه وراثت، تغییرات هورمونی، بیماریهای زمینهای و یا مصرف داروها باشد. هرکسی میتواند ریزش مو را تجربه کند. طاسی سر معمولاً حاکی از ریزش موی بیشازحد پوست سر است. ریزش موی ارثی به همراه افزایش سن، شایعترین علت ریزش مو تلقی میشود. برخی از افراد ترجیح میدهند، ریزش موی خود را به حال خود رها کنند، به دنبال درمان آن نمیروند و آن را پنهان نمیکنند. برخی دیگر سعی میکنند به کمک مدل دادن به موها، آرایش، کلاه یا روسری، ریزش موی خود را پوشش دهند و بعضی دیگر هم یکی از راه های جلوگیری از ریزش مو و بازگرداندن موهای ازدسترفته را انتخاب میکنند.
فهرست مطالب
علتها و دلایل ریزش مو
سابقه خانوادگی (وراثت)
شایعترین علت ریزش مو در زنان و مردان یک بیماری ارثی است که تحت عنوانهای " طاسی با الگوی ریزش مردانه و "طاسی با الگوی ریزش زنانه" شناخته میشوند. وراثت، سن آغاز ریزش مو و همچنین شدت و میزان آن را تعیین میکند. این نوع ریزش مو میتواند باعث نازک شدن مو و کاهش طول عمر مو گردد. برای درمان ریزش موی ارثی روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی و عدم تعادل آنها، میتواند به ریزشهای موقتی مو منجر شود. شرایطی مثل بارداری، زایمان و یا شروع یائسگی، متواند بر تعادل هورمونها اثر بگذارد. سطح هورمونها توسط غده تیروئید نیز تحت تأثیر قرار میگیرند، بنابراین مشکلات تیروئید نیز میتواند موجب ریزش مو شود.
بروز عفونت بر روی پوست سر
عفونتها، مانند عفونتهای قارچ پوستی، میتوانند به مو و پوست سر شما حمله کرده و باعث ایجاد ریزش موی تکهای و یا ریزش موی کلی شوند. هنگامیکه عفونتها درمان میشوند، معمولاً موهای ازدسترفته مجدداً رشد خواهند کرد.
اثر استرس بر ریزش مو
علائم
- نازک شدن تدریجی موها در بالای سر. این رایجترین نوع ریزش مو است، که همگام با افزایش سن در هر دو جنس مردان و زنان مشاهده میشود.
- طاسی سکهای و یا طاسی تکه تکه. ریزش مو سکه ای معمولاً بیشتر در پوست سر اتفاق میافتد، اما گاهی اوقات ریش و یا ابروها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
- ریزش ناگهانی مو. ممکن است هنگام شانه کردن و یا شستن موهای خود و یا حتی پس از دست کشیدن ملایم بر روی سر، شاهد ریزش مشتی از موهای خود باشید.
- ریزش موی کامل بدن. در برخی از شرایط و بیماریهای زمینهای، مانند شیمیدرمانی برای سرطان، ممکن است کل موهای بدن شما دچار ریزش شوند.
- پوستهپوسته شدن ناحیهای از سر. این ضایعه میتواند در پوست سر گسترش یابد. این نشانهای از عفونت قارچی است. این حالت ممکن است با شکستگی موها، قرمزی، تورم و گاها ترشحاتی همراه باشد.
آزمایشات و تشخیص
- آزمایش خون: این کار ممکن است به کشف بیماریهای زمینهای مربوط به ریزش مو، مانند بیماریهای تیروئید کمک کند.
- آزمایش تحت کشش قرار دادن موها: بهآرامی تعدادی از موها را تحت کشش قرار میدهند، تا نحوه ریزش و تعداد آنها را بررسی کنند.
- بیوپسی یا نمونهبرداری از پوست سر: میزانی از بافت پوست سر و یا تعدادی از موها را برداشته و ریشه موها و سایر موارد را ارزیابی میکنند. این آزمایش به تشخیص وجود عفونت در خصوص ریزش مو بسیار کمک مینماید.
- ارزیابی با کمک میکروسکوپ: با استفاده از یک ابزار ویژه به بررسی موهایی جداشده شما میپردازند. میکروسکوپ کمک میکند تا اختلالات پنهانی ساقه مو کشف گردند.
درمان
برخی از راه های درمان ریزش مو عبارتاند از داروها، جراحی، لیزر درمانی، کاشت مو و کلاهگیس. هدف از درمان، تحریک رشد مجدد موها، کاهش سرعت ریزش مو و یا پنهان کردن ریزش مو میباشد.
داروها
داروی رویش مجدد مو برای درمان طاسی با الگوهای مردانه و زنانه و درمان آلوپسی آره آتا در دسترس هستند. دو داروی تأییدشده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان ریزش موی سر عبارتاند از:
- ماینوکسیدیل (Minoxidil) .ماینوکسیدیل یک محلول و یا یک اسپری غیر نسخهای میباشد، که برای تحریک رویش مجدد موها و جلوگیری از ریزش موی سر بیشتر، روزانه دو بار استفاده میگردد. از این دارو میتوان هم در مردان و هم در زنان استفاده نمود. با استفاده از این درمان، برخی افراد رشد مجدد موها، کندتر شدن ریزش مو و یا هر دو را تجربه میکنند. پس از مصرف 16 هفته، اوج اثر این دارو را مشاهده خواهیم کرد که برای ادامه یافتن اثرات آن باید استفاده از دارو تداوم یابد. عوارض جانبی احتمالی آن شامل مواردی همچون: التهاب پوست سر، رشد موهای زائد بر روی پوست مجاور صورت و دست، و تپش قلب (تاکی کاردیا) میباشد.
- فیناستراید (Finasteride). این داروها تنها برای جلوگیری از ریزش مو در مردان تجویز میشود. روزانه به شکل قرص مصرف میگردد. بسیاری از مردانی که فیناستراید مصرف میکنند، کاهش ریزش مو را تجربه میکنند و برخی نیز ممکن است شاهد رشد مجدد موهای خود باشند.
مزوتراپی
مزوتراپی یک روش غیرتهاجمی است که در آن ترکیبهای خاصی در لایههای سطحی پوست تزریق میشود، این مواد در زیر لایه اپیدرم پوست تزریق شده تا به بافت هدف برسند. مزوتراپی باعث تحریک لایه مزودرم شده و طیف گستردهای از علائم و ناراحتیها را برطرف مینماید. ترکیب تزریقی میتواند شامل مواد بسیاری باشد که بر اساس نیاز افراد، میتوان آن را برای هر بیماری بهصورت خاص تهیه نمود. ترکیب این مواد تزریقی میتواند شامل: مواد معدنی، ویتامینها، اسیدهای آمینه، اسیدهای نوکلئیک و کو-آنزیم ها باشد. مزوتراپی مو مواد مورد نیاز را، درست به محلی که ما میخواهیم (اطراف فولیکولهای مو) میرساند، بهطوریکه:
- فولیکولهای مو میتوانند رشد کرده و زنده بمانند.
- DHT (دی هیدروتستوسترون) اضافی در پوست سر خنثی میشود.
- گردش خون پوست تحریک میشود.
شانس نتیجه درمان ریزش مو در مردان و زنان با مزوتراپی بین 90 الی 92 در صد است، درحالیکه شانس استفاده از محلول ماینوکسیدل تنها چیزی حدود 50 درصد است.
عمل جراحی
پیوند مو و یا عمل جراحیترمیم مو میتواند جای موهایی که ریخته است را پر کند. در این روش، جراح بخشهای کوچکی از پوست را - که هر یک حاوی چند تار مو میباشند - از بخشهای دیگر مثل پشت و یا کنارههای سر جدا میکند. سپس بخشهای جداشده در مناطقی از پوست که فاقد مو میباشند، کاشته میشوند. روشهای جراحی برای درمان طاسی گرانقیمت هستند و میتوانند دردناک باشند. خطرات احتمالی این روش شامل عفونت و ایجاد زخم میباشد.
لیزر درمانی
درمان با "لیزهای کمتوان" روشی درمانی است که بیخطر بوده که در انواعی از بیماریها استفاده میگردد ازجمله درمان ریزش مو . از این روش برای درمان انواعی از اختلالات ریزش مو مثل: ریزش موی ژنتیکی شایع در زنان و مردان، ریزش موی هورمونی و طاسی با الگوی زنانه و مردانه، استفاده میشود. نامهای دیگر این روش درمانی عبارتاند از: درمان با نور قرمز، لیزر سرد، لیزر نرم، تحریک زیستی و یا فتوبایومدولاسیون.
کلاهگیس
ممکن است بهعنوان جایگزین روشهای درمانی و یا در شرایطی که ریزش موی شما به درمان پاسخ نمیدهد، نیاز به استفاده از کلاهگیسها را داشته باشید. از این روش میتوان برای پوشش ریزش موهای دائمی و یا موقت استفاده نمود.
پیشگیری از ریزش مو
نکات زیر میتواند به شما کمک کند تا از ریزش موهایی که قابلپیشگیری هستند، جلوگیری به عمل آورید:
- یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از مواد مغذی داشته باشید.
- از مدل موهای سخت، اجتناب ورزید، مانند موهای بافتهشده، جمعکردن موها در پشت سر و یا مدل دماسبی.
- از چرخاندن، پیچاندن، مالش یا کشیدن موهای خود خودداری کنید.
- در هنگام شستشو و شانه کردن موهای خود با ملایمت با آنها رفتار کنید.
- شانههایی که دندانههایشان فاصله بیشتری دارد، به کنده نشدن موهای شما کمک بیشتری میکنند.
- از رفتارهای خشن با موهای خود اجتناب ورزید مثل: استفاده از بیگودیهای داغ، دستگاههای فر دهنده مو، استفاده از روغنهای هات و فرهای دائمی مو.
Comments are closed.